Statik Dinamik Analiz Nasıl Yapılır?

Statik dinamik analiz yapılma yöntemi analizin türüne göre değişiklik gösterir. Statik dinamik analiz statik analiz ve dinamik analiz adı altında 2 temel başlıkta incelenebilir. 

Statik Analiz Nedir? 

Statik analiz ürün geliştirme sürecinde ürünün durağan hale gelmiş şeklinin analizidir. Zamandan bağımsız şekilde yapılan bu analiz sayesinde ürünün geometrisi düzenlenir ve gerekli iyileştirmelere yapılarak ürün tekrar kullanıma çıkartılır. İlk olarak ürünün ya da yapının malzeme modelleri oluşturulur. Bir sonraki adımda sonlu eleman ağı oluşturma işlemi yapılır. Sonlu eleman ağı oluşturma işleminden sonra da yapı üzerine yük ve sınır şartları etki ederek çözüm adımları ve yöntemleri belirlenir. Ardından yapılan tüm analiz raporlanarak ilgili birime ya da kişiye iletilir.  

Statik Analiz Sonuçları Nasıl Yorumlanır? 

Statik analiz yorumlama uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Analitik hesaplamalarda zaman zaman tek ve sabit bir sonuç elde edilmez. Kimi zaman yüzey boyuna kimi zaman hacim boyunca kimi zaman da kesit boyunca yayılan sonuçlar elde edilir. Elde edilen bu sonuçların yorumlanması son derece önemli bir aşamadır. Bu analiz yöntemi yorumlanırken genellikle kırılma kriterleri göz önünde bulundurulur.  

Neden Statik Analiz Yapılır? 

Statik analizin yapılma nedeni gerilmeden gerinime, yorulmadan deformasyona kadar olası tüm hareketsiz durumların sonucunu gösterir. Ürünler çalışma ömürleri boyunca sürekli olarak deformasyona ve darbeler maruz kalırlar. Bu da ürünlerin ömürlerini kısaltan başlıca etmenlerdendir. Bu sebepten dolayı statik dinamik analiz yapılarak ürünlerin ömürlerini uzatmak için gereken bilgiler elde edilebilir. Genel bir tabir ile statik analiz yapılma sebebi şunlardır: 

  • Bir sistemin durağan halde ne kadar yüke karşı koyabileceği 
  • Sistemin ne kadar güvenli olduğu 
  • Geometrik ve malzeme özelliklerinin belirlenmesi 
  • Yapı ya da sistem üzerindeki gerilme türlerinin belirlenmesi 

Mukavemet Analizi Nedir? 

Mukavemet analizi statik analiz içinde oldukça önemli bir yere sahip bir analiz türüdür. Bu analiz ile birlikte kaynak dikiş ölçüleri, kaynak kalitesi ve malzeme özellikleri belirlenerek optimum durumlara getirilebilir. 

Dinamik Analiz Nedir? 

Dinamik analiz ürünün zamana bağlı olarak analiz edilmesi ve yine zaman bağlı olarak çözüm önerisinin sunulması şeklinde ilerleyen analiz türüdür. Ürünün hareketli yapısının üzerinde meydana gelen değişimlerin incelendiği analiz türü olan dinamik analiz aynı zamanda hareket analizlerini de içerir.  

Çoğu yapı ve ürün sürekli olarak hareket halindedir. Bu sebepten dolayı da dinamik analiz ile ürünün hareket halindeki etkileri ve gerinimlerini görmek ürünün kullanım ömrünü iyileştirmek adına son derece önemlidir.  

Dinamik analizin bir diğer adı da zamana bağlı analizdir ve statik analiz işleminden sonra yapılır. Bir miktar karmaşık olan bu analizin yapılması oldukça zaman alır.  

Sonlu Elemanlar Analizi 

Sonlu elemanlar analizi karmaşık geometrili hareketli parçalarda yapılan dinamik analiz türüdür. Bu analiz türü statik dinamik analiz türleri içinde en çok bilgiyi gerektiren analiz türüdür. Uzmanlar tarafından programlar yardımı ile bu analizin hizmeti verilir.  

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN