Robotik Raf Sistemleri Ne İşe Yarar?

Robotik raf sistemleri faydaları ürünlerin otomatik olarak alınması, sayımının yapılması, tanımlanması ve listelenip depo edilmesidir. Robotik raf sistemleri bulundukları depo alanında bir nevi teknolojik bir ekosistem oluştururlar. Bu sayede depo içerisinde ürünlerin istiflenmesi ve takip edilmesi oldukça kolaylaşır. Robotik raf sistemlerinin bir diğer adı da akıllı depolama sistemleridir. Bu sistemler depoda bulunan ürünün tedarikçiden müşteriye kadar olan yolculuğundaki tüm süreçleri sıfır hata ile yürüterek işletmenin kalitesini arttıran sistemlerdir. Bu sistemler akıllı depolama sistemleri olarak adlandırılırlar. Bazı akıllı depolama sistemleri şunlardır: 

Robotik Raf Sistemleri 

Robot raf sistemleri depodaki malların düzenli şekilde istiflenmesi ve gelen ürünlerin depolanması ile müşterilere gönderilmesi işlemlerinde son derece aktif rol alırlar. Bu sistemler sayesinde insan gücüne gerek duyulmadan hatasız ve çok hızlı şekilde tüm depolama işlemleri yapılabilir. Bu işlemlerin bu şekilde yapılması da işletme adına işletmenin kalitesini arttırmada önemli sonuçlar verir. 

Radyo Frekansı Tanımlama 

Radyo frekansı tanımlama sistemleri envanter kontrolünde kullanılan son derece gelişmiş bir sistemdir. Bu sistemde ürünlerin kontrolü için barkod ya da QR kod sistemleri kullanılır. Depoda bulunan her ürün için ayrı bir barkod numarası ya da QR kod numarası bulunur. Bu sayede ürünlerin takibi bilgisayar ortamından çok daha kolay şekilde yapılabilir. 

Yapay Zeka 

Yapay zeka sadece depolama ve lojistik kollarında değil tüm endüstriyel kollarda son derece kullanılan bir yöntemdir. Robotik raf sistemleri de yapay zeka içererek çalışır. Yapay zekalar, depolardaki tüm işlemlerin her sürecinde aktif olarak rol alırlar. Depo işlemlerinin maliyetini önemli miktarda azaltan bu sistem ile işletmenin daha az insan çalıştırarak daha fazla kar etmesi amaçlanır. Ayrıca insan kaynaklı hataların da sıfıra kadar indirilmesinde yardımcı olur. 

Depo Yönetim Sistemleri 

Depo yönetim sistemleri nerede ise tüm akıllı teknolojilerde kullanılan oldukça yaygın bir sistem türüdür. Yazılımlar ile hizmet veren bu sistemler sayesinde depo ile ilgili tüm işlemlerin tüm bilgilerinin toplanması görüntülenmesi ve olası bir hatanın en kısa sürede düzeltilmesi mümkündür. 

As/Rs Otomatik Depolama 

As/Rs otomatik depolama özellikle yüksek depolarda kullanılan bir akıllı depolama yöntemidir. Yüksekliği 30 metre ile 40 metre arasında bulunan raf sistemleri için kullanılan bu yöntemin kontrolü robotlar, bilgisayar sistemleri, donanım ve yazılımlar bütünü ile yapılır.  

Sistemi oluşturan tüm bileşenler ilgili programlar aracılığı ile bilgisayar ekranından görüntülenebilir. AC ve DC ile çalışan motorlar sayesinde depo sahibi kişiler neredeyse tüm işlemlerini bilgisayar üzerinden emir vererek yapabilirler. Sistemin düzeni için sistemin büyüklüğüne göre bir ya da daha fazla bilgisayar ya da akıllı cihaz kullanılabilir. Sistemdeki veri akışı ve haberleşme ağı son derece önemli olmak ile birlikte sistem doğru çalıştığı sürece kusursuz şekilde iletilir. Robotik raf sistemleri içerisinde fazlaca bulunan depolama yöntemi ile depoların tüm işlemleri hatasız şekilde yapılabilir.   

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN