Robotik Proje Nedir?

Robotik projeler günlük ihtiyaçlarımızı daha kolay hale getirmek için yapılmaktadır. Robotik proje de buna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Robot duyargaları (sensör) ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, bunun sonucunda karar alan (yapay zekâ), karar sonucuna göre davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştıran veya durduran bir aygıttır. Robotik projeler yapılabilmesi için önce temel elektronik ve mekanik bilgileri ile tanışmış olmak veya öğrenmek için zaman ayırmak gerekmektedir. Konu ile ilgili tam anlamıyla bilgi sahibi olmadan gerçekleştirilebilecek robotik projeler için bir düzine sembol öğrenmek yeterli gelmektedir. 

Robot Amacının Belirlenmesi 

Robotun amacının belirlenmesi robotik projelerin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Robot yarışmalarında çizgi izlemek ya da rakip mini sumo robotu en kısa zamanda bulup dohyo dışına atmak, engelden kaçan robotlarda robotun engelleri algılayıp onlara çarpmadan hareketini sürdürmesi gibi amaçlar robota yüklenebilmektedir. Başka bir durum için ise daha özel robot projelerinde keşif, güvenlik, temizlik ve hatta endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanım amacı ile robot kollar ve farklı sistemleri tasarlanabilmektedir. 

Robotun Amaca Uygun Sensör Belirlemesi 

Robotun amaca yönelik tepki vermesi için robot sensörünün iyi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu aşama robotik proje için oldukça önemlidir. Bu sensörler belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: 

  • Robotun amacı doğrultusunda karar verebilmesi için çevreyle iletişim halinde olmasını sağlayan sensörleri olmalıdır.  
  • Robotun amacı belirlendiğinde çevredeki hangi değişimleri algılaması gerektiği de belli olmuştur zaten.  
  • Rakip robot, beyaz çizgi, sıcaklık değeri, nem değeri… vb. verilerin her biri farklı bir sensör gerektirir. Kullanılacak olan sensörü belirlemek için araştırmalar yapılmalıdır.  
  • Hangi sensörün nasıl kullanılması gerektiğini öğrendikten sonra diğer adıma geçilmelidir. 


Robot Algoritması Düzenleme 

Robot algoritmasının düzenlenmesi robot tasarımı aşamasındaki en önemli adımlardan biri hatta belki en önemlisidir. Algoritma kısaca yapılacak işlemlerin mantıklı bir sıraya sokulmasıdır. Robotta neleri algılamanız gerektiği hangi sensörleri kullanacağınız ve hangi işlemin daha önemli olduğuna karar verilmelidir. Robotun algılaması gereken birden fazla veri varsa ve / veya birden fazla farklı sensör kullanılacaksa eğer hangi verinin daha öncelikli olduğunu belirlemek önemlidir. Eğer bu konuda hata yapılırsa robotun çalışması da düzgün olmayacaktır. Çünkü öncelikle yapması gereken görevi algoritmasında geride kalacaktır ve bu durum aksaklıklara neden olabilir. Bu sebeple algoritma düzenlerken robotun amacına göre mantıksal öncelik sıralaması yapılmalıdır. 

Robot Programının Yazılması 

Robot programı yazılırken dikkate alınması gerekenler düzenlenen algoritma ve elektronik devredeki mikro denetleyicinin giriş çıkış pinleridir. Kullanılacak programlama dili ve mikro denetleyici ön araştırmalar ile belirlenmelidir. Her programlama dili ve her mikro denetleyici kendi özellikleri ile farklı komutlar gerektirebilir. Bu konuda bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Eğer komutlar biliniyorsa düzenlenen algoritma iyi bir program yazılmasına yetecektir. Yazılan kod uygun bir derleyici ile makine diline çevrilerek programlayıcı ile mikro denetleyiciye aktarılır. Böylelikle robotik proje aşamalarının son evresi olan parçaları birleştirmeye geçilir. 

 

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN