Robotik proje yapılma yolları farklı adımlardan oluşan proje aşamaları olarak adlandırılabilir. Robotik proje yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken temel yol şu şekilde olmalıdır:
Robotun amacının belirlenmesi robotik proje adımlarının ilkidir. Kişinin ya da kurumun tasarlamak istediği robotik proje mutlaka ve mutlaka bir amaca hizmet etmelidir. Yani mutlaka robotik yapı için bir çalışma alanı seçilmeli ve bir ihtiyaca karşılık olarak yapılmalıdır. İnsan hayatına fayda sağlamayan robotik çalışmaların bir değeri yoktur. Çok fazla robotik sistem amacı bulmak mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yapılacak projenin insan hayatına katkısı olması ve bir amacının olmasıdır.
Amaca uygun sensör belirlenmesi işlemi, yapılacak olan projedeki robotun proje amacı doğrultusunda karar verebilmesi ve bu amaç doğrultusunda çalışabilmesi için en önemli aşamadır. Kişiler robotun amacını belirledikleri zaman aynı zamanda robotun ortamdaki hangi durum değişikliklerini algılaması gerektiğini de belirlemiş olurlar. Sıcaklık, yük miktarı, sürtünme kuvveti gibi farklılık gösterebilen bu durum değişikliklerinin her biri için farklı algılayıcılar kullanılmalıdır. Bu sebepten dolayı kişilerin mutlaka ve mutlaka proje amacına uygun olarak kullanılabilecek bir sensör belirlemeleri gereklidir.
Algoritma düzenlemek robotik proje aşamalarının en önemlisidir. Algoritma kısaca yapılan robotik projenin çalışma düzenidir. Robotun yapacağı işlemleri gerçekçi ve fayda sağlayacak bir sıraya sokan algoritmalardır. Robotik proje prototipinin algılaması gereken önemli faktörler vardır. Robotun bu faktörleri hangi sıra ile algılayacağı ve algıladıktan sonra yapacağı işlemlerin tamamı algoritmalar sayesinde doğru şekilde uygulanır. Algoritma düzenleme aşamasında hata yapılır ise robot belirlenen amaç doğrultusunda istenilen şekilde çalışmayacaktır. Örneğin zemin temizlemek için hazırlanan bir robotun algoritmaları doğru olmaz ise, bu robot zemini düzgün şekilde temizleyemez ya da bulunduğu ortamı düzgün şekilde algılayamaz. Bu gibi durumlar da robotik projenin başarısızlık ile sonuçlanmasına sebep olur.
Robotun mekanik tasarımı yapılan robotun amacını en basit şekilde yerine getirebilmesi için tasarlanması anlamına gelir. Robotun uyması gereken fiziki kriterler robotun mekanik tasarımı işlemine bağlıdır. Mekanik tasarım yapılır iken ilk etapta dikkat edilmesi gereken şey robotun motorunun seçimidir. İhtiyaç ve proje amacı doğrultusunda bu verilere uygun devir sayısında ve güçte bir motor seçilmelidir. Aksi takdirde her şey doğru olarak yapılsa bile robotun gücü yetersiz kalacağı için projenin amacında belirtilen işlemi yapmaya gücü yetmeyecektir ve proje başarısız olacaktır.
Robot programı yazılması proje sahibi kişi tarafında belirlenen algoritmalar ile uyumlu olması gereken bir süreçtir. Yani robotun yapacağı işlemlerin matematiksel olarak bilgisayar ortamında hazırlanması anlamına gelen bu süreç kesinlikle diğer adımlar ile uyumlu olmalıdır.
Robotun prototipini yapmak projenin son aşamasıdır. Gerekli hesaplamalar ve tasarımlar yapıldıktan sonra robotun bir deneme sürümü üretilerek robotik proje incelenir. Bu noktada gözlemlenen hatalar düzeltilerek tekrar kullanıma sunulmalıdır. Bu aşamadan başarı ile geçen robotlar kullanıma hazır ve amacına ulaşmış haldedirler.