Raf Danışmanlığı Nedir?

Raf Danışmanlığı Nedir?

Raf danışmanlığının proje tasarımından fiili kullanıma kadar geçen süreci yönetmeye ve her aşamasını raporlamayı kapsamaktadır. Raf danışmanlığı mevcut depoların raf ayakları ve diyagonalleri, traversler, ara bağlantılar, deprem çaprazları, üst çapraz bağlantılar, arka çapraz bağlantılar, raf yatay çaprazların kontrolü, bağlantı birleşim noktalarının taşıma kapasite hesaplarının yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Bu hesaplamalar ile deprem yönetmeliğine ve uygunluğu test edilmektedir. Raf danışmanlığının amacı çağdaş yapı teknolojileri ile beslenen tasarım anlayışı ve yenilikçi tarzı projelere yansıtarak, müşterilerin isteklerine optimum çözümler üretmektir. Raf sistemleri projesi ve fiyat teklif toplanılması için gereken ihale dokümanları bazı firmaların uzman mühendisleri tarafından hızlı bir şekilde hazırlanmaktadır. 

Hesap ve tasarımlarda kullanılmakta olan mevcut yöntem uluslararası geçerliliği ve saygınlığı olan SAP2000 programı ile Avrupa ve ABD Raf Statik Hesap / Tasarım kurallarını içeren FEM (Federation of Material Handling) ve RMI (Rack Manufacturers Institute) standartlarının kullanılmasını içermektedir. Depreme uygun olmayan projeler, güçlendirme ve ilave alınacak önlemler rapor edilerek danışmanlık sonunda geri sunulmaktadır.  

Depolama ve Raf Sisteminin Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır? 

Depolama ve raf sisteminin düzenli kontrolü yapılmadan önce F067 Muayene öncesi hazırlık kılavuzu firmaya bildirilmelidir. Firmada bulunan çelik statik saklama sistemleri ya da raf sistemleri ile alakalı yetkili personele ulaşılır. Firmaya saklama sistemleri ya da raf sistemleri ile ilgili muayene öncesi yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi alışverişi yapılır. Raf sistemlerinin muayenesi gözle ve boyutsal olmak üzere iki türlü yapılmaktadır. 

Sistemin Gözle Muayenesi: 
Raf sisteminin teknik özellikleri (kompartman, bölüm ve sıra miktarı), üretici, üretim yılı, projesi, statik analiz raporu istenir. Yapının çelik konstrüksiyonun darbelere karşı muayenesi, Kompartmanlardaki çapraz bağlantılarının varlığı, tüm bileşenlerin durumu ve etkinliği, özellikle taban plakası ve dik bağlantılara kiriş. Ayrıca yüklemenin kompartmanda kolonlara yakın noktalarına bakılır. 

Sistemin Boyutsal Muayenesi: 
Dikmelerin dikeyliğinin muayenesi, kompartmanların çaprazdaki mesafelerin eşitliğine ve bölümlerin yataydaki açıları kontrol edilir. 

Depolama ve Raf Sistemlerinin Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılır? 

Depolama ve sisteminin kontrolü kaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan Depolama ve Raf Sistemleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla raf sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur. Raf danışmanlığı da buna bağlı olarak yapılmaktadır. 

Periyodik Muayene Sonucu Başarısız Bulunması Durumunda Ne Yapılır? 

Depolama ve Raf Sistemleri Periyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra başarısız bulunması durumunda raf danışmanlığı yapan birisinden yardım alınmalıdır. Bu kişi bulunmuyorsa eğer en kısa zaman zarfında ekipmanın uygunsuzlarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın Mühendis Teknik Uzman tarafından tekrar muayene edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde muayene kontrolü tekrardan sağlanamaz. 

 

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN