Raf Bakımı Nasıl Yapılır?

Raf Bakımı Nasıl Yapılır? 

Raf bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı rafın durumuna ve yükün içeriğine göre değişiklik gösterir. Raf bakımı yaparken dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken şeyler kısaca şunlardır: 

Eski Raf Sistemlerinin Bakımı Nasıl Yapılır? 

Eski raf sistemlerinin bakımı uzun süreli kullanım sonucu sorun çıkartmaya başlamış raf sistemlerine uygulanan bakım türüdür. Raf tasarımlarının tasarım şekilleri ve kullanım amaçları raf sistemine yapılması gereken bakımı belirtir niteliktedir. Rutin bakımları yapılarak raf sisteminin cıvatalarına, birleşim noktalarına ve emniyet pimlerinden ayak kısmına kadar gerekli kontroller yapılarak sorun yaratabilecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır. 

Raf Sistemlerinde Yaşanan Sorunlar Nelerdir? 

Raf sistemlerinde meydana gelen sorunlar raf sisteminin kullanım alanına göre farklılık gösterir. Hacimce büyük depo alanlarında yüklerin indirilip kaldırılması işlemleri için forkliftler kullanılır. Alan ile ilgili dar olması sebebi ile forkliftler hareket ederken raf sistemlerine zarar verebilirler. Bu durum da raf sisteminin ayaklarının darbe sonucu zamanla korozyona uğramasına ve raf sisteminin sabit duruşunun bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenlerden dolayı raf sisteminde denge kaybı ya da düşme meydana gelebilir. Çalışan güvenliği açısından son derece tehlikeli bir durum olan düşme ve kırılma olayları mutlaka düzenli bakımlar yapılarak önlenmelidir. 

Raf Sistemlerinde Somun ve Cıvata Bakımı Nasıl Yapılır? 

Raf sistemlerinde somun ve cıvata bakımı yapılması en önemli güvenlik önlemlerinden biridir. Rafları birbirlerine tutarak yükün taşınmasını sağlayan somunlar ve cıvatalar zamanla korozyona uğrayarak işlevlerini yitirebilir. Raf bakımı konusunda hayati önem taşıyan bu elemanlar mutlaka gerekli yöntemler ile tamir edilmeli ya da yenileri ile değiştirilmelidir. 

Raf Altı Sistemlerinde Palet Altı ve Stoper Travers Bakımı Nasıl Yapılır? 

Raf altı sistemlerinde palet altı ve stoper travers bakımı mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Bu sayede bu elemanların bakımı yapılarak rafın kullanım ömrü uzatılmış olur. Bakım yapılması için travers kullanımı şarttır. Ağır yük raflarının en önemli parçalarından biri olan stoper raf sistemlerinin bakımlarının mutlaka tam olması gereklidir. 

Raf Sistemi Yanal Yük Çaprazlarının Bakımı Nasıl Yapılır? 

Raf sistemi yanal yük çapraz bakımı bağlantı elemanlarının kontrol edilmesi ve eskiyen ya da eksik olan elemanların yerinin doldurulması ile yapılır. Bu bakımların raf sisteminin işleyişinin bozulmaması için mutlak suretle düzenli olarak yapılması gerekir.  

Raf Sistemlerinde Deprem Bağı Bakımı Nasıl Yapılır? 

Raf sistemlerinde deprem bağı bakımı deprem kuşakları arasında yer alan ülkemiz için oldukça önemlidir. Deprem bağları rafların devrilmesini önleyen sistemlerdir. Deprem bağı malzemelerinin mukavemeti yüksek malzemeler olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Eskiyen ya da işlevini yitirmiş hale gelen malzemeler derhal değiştirilmeli ve bu bakım aksatılmamalıdır. 

Raf Sisteminde Periyodik Muayene Nasıl Olmalıdır? 

Raf sisteminde periyodik muayene iş güvenliği mühendisleri ve uzmanları ile birlikte profesyonel şekilde yapılmalıdır. Bu muayene sonucu raf bakımı raporu mutlak suretle alınmalı ve uzmanların verdiği tavsiyelere harfi harfine uyulmalıdır. 

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN