Raf Bakımı

Raf Bakımı

Lojistik hizmet sunan pek çok işletme raf bakımı noktasında özenli ve titiz olmalıdır. Ürünlerin kargoya verilmesi ya da kargodan alınarak raflara konması noktasında sağlanan işleyişlerde zamanla raf ömrü azalır. Bunun doğru tespiti iyi bir analiz ve bakım gereklidir. Aksi halde önlenemez kazalar oluşabilir. 

Doğru Bakım ve Onarım Hizmeti Kapsamında Raf Bakımı 

İşletmelerde yer alan raflar ilk günkü kadar sağlam ve hasarsız değildir. Depolama ya da mağaza içinde yer alan raf sistemleri her geçen gün deforme olduğu için gün geçtikçe güvenlik açıkları ortaya çıkabilir. Periyodik raf bakımı yapılmasının temel amaçları şöyledir: 

  • Hasarlı raflar doğru ve hızlı şekilde tespit edilerek yenilenmesi amaçlanır. 
  • Rafların temel taşıyıcıları olan ayakların kontrolü ve gerekli tadilatların yapılması gerekir. 
  • Forklift bariyerlerinin sorunsuz işleyişi için düzenli yenilemeler gerekir. 
  • Travers yenileme, paslanma ya da dökülmelere karşı iyileştirme çalışmaları yapılır. 
  • Eksik dübel kontrolü ile ankraj sabitlemelerinin düzenli yapılması gerekir. 


İş Güvenliğinin Sağlanması İçin Raf Bakımı

Depolama sistemlerinde EN 15635 yönetmeliğine göre düzenlemeler yapılır. İşletmenin bu yönetmelik doğrultusunda ihtiyaçlarını analiz ederek gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanır. İşletmenin başlangıç noktasında doğru raf üretimi ile yerleşime geçmesi uzun yıllar bu düzenin korunacağı anlamına gelmez. Her geçen gün işleyişe bağlı olarak belirli oranlarda hasarlar, kullanıma bağlı yıpranmalar ortaya çıkar. Dübel kullanımı sık ve doğru noktalarda yer alsa da rafa yüklenen ağırlık zamanla bunları etkisiz hale getirebilir. Doğru bir raf bakımı için öncelikli olarak mekan analizi yapılarak hasar tespitleri yapılır. Bunun ardından gerekli iyileştirmeler ortaya konur. Hasarlı ayakların tespiti ardından yenilenmesi gerekir. Bu en temel ihtiyaçtır. Otomatik raf sistemlerinin aktif olması ya da forkliftlerin etkinliğine göre farklı hasar tespitleri yapılır. Forklift kullanımı olası çarpmaları beraberinde getireceği için bu noktaların iyileştirilmesi gerekir. 

Hasar Tespiti İçin Raf Bakımı 

Depolama sisteminizde yer alan rafların her biri birbiri ile bağlantılı olmalıdır. Bu şekilde koruma sağlanarak bölgesel kazaların önlenmesi hedeflenir. Doğru raf bakımı için öncelikli olarak bu bağlantı aparatlarının yeterli ve sabit olmasına dikkat edilir. Başlangıç, orta ve bitiş noktalarında sabitleme aparatlarının yer alamsı gerekir. Eksiklik var ise aparatlar yerleştirilir. Yıpranmalar telafi edilir. Raf bakımının aşamaları temelde iki gruba ayrılır. Bu sınıflandırma genel anlamda şu şekildedir: 

Yük ağırlığına bağlı olarak travers pimlerinin kontrolü; 

  • Emniyet pimlerinin detaylı bir çalışma sonrasında tespiti ve eksikliklerin giderilmesi sağlanır. Travers pimler raf yerleşiminde hayati önem taşır. 

Statik noktaların kontrolü; 

  • Hazırda bulunan raf sisteminde statik gergiler tespit edilerek varsa hasarlar ön plana çıkarılmalıdır. 
  • Bu aşamada deprem çaprazları detaylı olarak kontrol edilmelidir. 

Raf bakımı noktasında işletmenizin ihtiyacı olan doğru hizmeti elde edebilmeniz için www.a2otomasyon.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN