Raf bakım, istif makinelerinin yükü yerleştirme-alma esnasında, yüklerin dağılımından, ortam şartları gibi uygulama şekil ve nedenlerinden ötürü deformasyona maruz kalmaktadır. Depolama faaliyetlerinden oluşabilecek deformasyonlardan dolayı meydana gelebilecek iş kazalarını önlemek amacıyla TS EN 15635 Çelik statik saklama sistemleri- Saklama ekipmanlarının uygulama ve bakımı standardı rafların yılda en az 1 defa periyodik kontrolü, muayene yapılmasını şart koşmuştur. Bu şart ile beraber raf bakımı 6331 sayışı iş güvenliği yasal mevzuatımızda belirtilen gereksinime de dâhil olmuştur.
Muayene uygulaması kontrol gerekleri şunlardır:
Raf Sistemleri Periyodik Kontrolü Muayenesi sonucunda tespit edilen bulgular değerlendirilir ve raflara yeşil, turuncu ya da kırmızı etiket iliştirilmektedir. Raf bakımı sonucunda yerleştirilen bu etiketlerin anlamları ise şöyledir:
Yeşil Etiket: Rafların uygunluğunu ortaya koyar ve kullanımı için uygunluk belirtir.
Amber Durumu – Turuncu Etiket: Bu etiket kapsamındaki Rafların hasarlı kısımlarındaki yükler boşaltılır ve onarım gerçekleştirildikten sonra rafların kullanımına devam edilir
Kırmızı Etiket: Hasarlı bölge acilen boşaltılır ve raflar onarıldıktan sonra kullanımına devam edilir.
Yukarıda belirtilen etiketlere göre raflara nasıl bakım yapılacağı belirlenmektedir.
Depolama raf sistemi iki kategori altında toplanmaktadır. Birinci kategori şu sistemlerden oluşmaktadır:
Depolama raf sistemlerinin ikinci kategorisi ise şu şekildedir:
Raf sistemlerinin bakımları kurulan sistemlere göre değişiklik göstermektedir. Bu raf sistemleri ise şunlardır;
Raf sistemlerinin muayene kontrol ücretleri sistemin kapasitesi ve ebatlarına göre değişiklik göstermektedir. Raf bakımı gelen sistemler değerlendirilerek belirli ücret çıkartılır. Depolama Raf Sisteminin uygulanma metodu, kapasitesi, ebatları ve projesine bağlı olarak değerlendirilir ve ücretlendirme bu değerlendirme sonuçlarına göre yapılacak raf sistemleri periyodik kontrol, muayene faaliyetlerine göre belirlenmektedir.