Periyodik Raf Bakımı Nasıl Yapılır?

Periyodik raf bakımı nasıl yapılır sorusuna cevap olarak ilgili kanunun belirttiği sıklıklarda belirlenen yöntemler ile yapılır cevabı verilebilir. Periyodik raf bakımı raf sistemleri için yapılması zorunlu bakımlardır. Bazı testler sonucu rafın durumu analiz edilerek iş güvenliği ve rafın kullanım ömrünü uzatmak adına bu bakımların yapılması zorunludur. 

Periyodik Raf Bakımı Neye Göre Yapılır? 

Periyodik raf bakımı yapılma şartı Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne ve TS EN 15635 standartlarına uygun olmasıdır.  

Periyodik Raf Bakımı Hangi Sıklık ile Yapılmalıdır? 

Periyodik raf bakımı yapılma sıklığı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre en az sayıda yılda 1 defa yapılmalıdır. Yılda 1 defa periyodik raf bakımı yaptırmak yasal bir zorunluluktur. Kişi ister ise, bu bakımın süresini düşürerek 6 ayda bir ya da ayda bir şeklinde yapabilir. Fakat senede en az 1 defa bu bakımı yaptırması yasal olarak zorunludur. 

Periyodik Muayene Sonucu Uygunsuzluk Bulunur ise Ne Yapılmalıdır? 

Periyodik muayene sonucu uygunsuzluk bulunursa raf sisteminin sahibi kişinin en kısa zamanda ilgili ekipmanların uygunsuzluklarını gidermesi gereklidir. Ve kişi bu uygunsuzlukları giderdikten sonra tekrardan danışmanlık hizmeti alarak raf sisteminin muayenesini yaptırmalı ve kullanıma uygunsuz iş güvenliğini tehdit eden bir durum olmadığını rapor olarak almalıdır. Periyodik raf bakımı amacı iş güvenliğini sağlamak ve herhangi bir kişinin bu sebeplerden dolayı mağdur olmasını önlemektir.  

Periyodik Raf Bakımı Kontrolü Nasıl Yapılır? 

Periyodik raf bakımı kontrolü yapmak için belirli muayeneler ve testler vardır. Bu testler ve muayeneler aşağıdaki gibidir: 

  • Yapının çelik konstrüksiyon kısmının darbelere karşı direncinin ölçülmesi 
  • Raf sisteminde bulunan dikmelerin dikey açılarının muayenesi 
  • Özellikle taban plakası ve dik bağlantılara kirişin başta olmak üzere tüm bağlantı elemanlarının ve noktalarının muayene edilmesi 
  • Depo alanının bulunduğu yerin zemin durumu 
  • Raf sisteminin kurulum talimatına uygunluğu 
  • Bağlantıların ve birleşim noktalarının muayene edilmesi. 
  • Raf sisteminin boyutsal kontrolü 
  • Raf sisteminin etrafında bulunan levhaların ve uyarıların kontrolü 
  • Raf sisteminin kararlık deneylerinin yapılması 

Bu işlemler ile birlikte raf sisteminin periyodik bakımı yapılmış olur. Bu periyodik bakım sonucu sistemin güvenliğinin mutlaka uzman bir denetçi tarafından onaylanmış olması gerekir.  

Periyodik Bakım Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

Periyodik bakım sonrası raf sistemlerinin durumları çeşitli renklerdeki etiketler ile belirlenir. 

Yeşil renkteki etikete sahip sistemler kullanıma uygun ve sağlıklı bir şekilde çalışan raf sistemleridir. 

Turuncu renkteki etikete sahip raf sistemlerinin hasarlı bölgelerinde bulunan yükler boşaltılır ve hasarlı bölge tamir edilerek tekrar kullanıma hazır hale gelir. 

Kırmızı renkteki etikete sahip raf sistemleri ise acilen boşaltılarak gereken onarımları yapılması gereklidir. Raflar gereken şekilde onarıldıktan sonra kullanıma devam edebilir. 

Periyodik raf bakımı iş güvenliği açısından oldukça önemli ve yasal olarak yapılması zorunlu bir bakım türüdür. 

PROJELERİMİZLE İLGİLİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN