Otomatik raf sisteminin amacı taşınacak ürünün depoda gezmesine gerek kalmadan kolaylık ile yerine yerleştirilmesi işlemidir. Otomatik raf sistemi depolar ve ambarlar için büyük ölçüde kolaylık sağlayan sistemlerin başında gelir. Bu sistemlerin en büyük avantajlarından biri de her türlü büyük ya da küçük depoda kullanılabilmeleridir.
Otomatik raf sistemi türleri çok sayıda olmak ile birlikte aşağıdaki otomatik raf türleri başlıca gelen otomatik raf türleridir. Otomatik raf türleri çeşitleri şunlardır:
Bu raf sistemleri taşınacak yüke göre değişiklik göstermek ile birlikte iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça faydalı sistemlerdir. Ülkemizin deprem kuşaklarında yer aldığı göz önünde bulundurulursa bu otomatik raf sistemlerini kullanmak son derece avantajlı ve güvenli bir yöntemdir.
Ayrıca ürünlerine yerleşimine göre de farklı raf sistemleri bulunur. Yerleşime göre otomatik raf sistemi türleri şunlardır:
Civatalı raf sistemleri tabla kalınlıklarına göre değişiklik göstermekle birlikte 60 kg ile 100 kg arasında yük taşıma kapasitesine sahip olan ve ayakları L profilden tablaları ise DKP sac malzemeden oluşan otomatik raf sistemi türüdür. Sac malzemenin hammaddesi ST37 kalite çeliktir.
Hafif rack raf sistemleri geçme sistem olarak da adlandırılan ve hafif yüklerin taşınması amacı ile kullanılan raf sistemleridir. Her bir rafın maksimum olarak 350 kg yük taşıma kapasitesi vardır. Ayakları kutu profillerden oluşur ve profillerin üzerindeki deliklere yatay kayıtlar takılara ayaklar birbirlerine bağlanır. Sacdan yapılmış olan tablalar yatay kayıtların üzerine ya da içerisine oturtularak mukavemetin artması sağlanır ve bu sayede sistem yük taşımaya elverişli hale gelir.
Ağır rack raf sistemleri paletli ya da çok ağır yüklerin taşınmasında kullanılan bir raf sistemidir. Raf başına 1000 kg ile 2000 kg arası yük taşıma kapasitesi olan bu sistemin profilleri taşınacak yükün ağırlığına göre değişiklik gösterir. Bu sistemlerde ayaklar sac büküm olur. Yatay kayıtlar ise yükün ağırlığına bağlı olarak kutu profil, CC profil ya da I profil olabilir.
Sırt sırta raf sistemleri en yaygın ve en ekonomik raf sistemi türüdür. Paletli şekilde kullanılan ürünlerde en çok tercih edilen sistemdir. Her palet bağımsız olarak çıkarılıp takılabilir.
İki derinlikli raf sistemi istifleme aracının ucuna uzatma aparatı takılarak en arkadaki ürünün kolaylıkla alınmasını sağlayan raf sistemidir.
Dar koridor raf sistemi özel forkliftlerin kullanımı ile minimum alanda maksimum depolamayı sağlayan raf sistemleridir.
Hareketli depo raf sistemi hareketli elemanların üzerine kurulan sırt sırta raf sistemidir. Tek bir boş koridor bırakılarak rafların hareket etmesi ana çalışma prensibidir.
Mekik raf sistemi boyut olarak aynı olan paletleri boşluk bırakmadan istifleyen sistemdir.
Giydirme cepheli depo raf sistemi bir sistem üzerine inşaat yapılmadan panel kaplama işlemi ile yapılan otomatik raf sistemi türüdür.